Lapsen kanssa maalaaminen saattaa kuulostaa aluksi aika uuvuttavalta puuhalta (varsinkin temperamentiltaan aktiivisen lapsen kanssa). Joka paikka pitää suojata (vahakangas on must!), koko ajan pitää olla silmä tarkkana mitä lapsi keksii, papereita pitää vaihtaa, sitten yrittää myös vähän ohjeistaa lasta ja mitä jos vauva herää kesken kaiken. Sitten on vielä siivous ja mahdollisesti maalailun jälkeinen lapsen kylvetys. Plus maalausten kuivatus turvallisessa paikassa...
No joo.. kyllähän siihen kannattaa varata aikaa, mutta on se sen arvoista. Yleensä lapset rakastavat maalaamista ja sitä saa itsekin nauttia päämäärättömästä maalaamisesta.
Usein on mukavaa maalata paperille, kertakäyttölautasille, (pohjustetulle) pahville, kipsiesineihin tms.
Toisinaan sitten on kiva aloittaa vähän isompi projekti...
Tämä taulu on vielä kesken.
Jatkamme poikani kanssa sitä paremmalla ajalla, mutta tässä näkyy ideoita mitä maalailu voi olla.
Maalaus on tehty vaneerille (koko 55x55cm) Mixed media -tekniikalla
Pohjustus:
Aluksi pohjustimme taulupohjan
gessolla, joka on valkoinen pohjustusaine. Sitä saa askarteluliikkeestä ja se sopii lähes kaikenlaisen materiaalin pohjustukseen. Gesson päälle voi maalata vesiohenteisilla maaleilla, kuten sormiväreillä, vesiväreillä tai akryyliväreillä. Gesson voi levittää pensselillä, ylimääräisellä jäsenkortilla, sormilla tms. Mielikuvitus on rajana. Sillä voi tehdä myös struktuuria pintaan (eli erilaisia kohoumia yms), mutta silloin kannattaa antaa gesson kuivua useamman yön yli.
Kuvansiirto:
Laura Valojärven maalaamat kuvat siirsimme pohjaan siirtotekniikalla eli länttäsimme kuvat suoraan kostean gesson päälle ja sen kuivuttua kastelimme vedellä ja hieroimme hellästi ja varoen paperin pois. Gesson kannattaa antaa kuivua yön yli. Lapsi itse valitsi haluamansa kuvat tauluun.
Maalaus:
Taulun värit valittiin siirrettyjen kuvien perusteella. Eli sekoittelin erilaisia sinisen sävyjä lapsen käyttöön. En halunnut tarjota kaikkia värejä, sillä lopputuloksena olisi ollut todennäköisesti likaisen ruskea maalaus. Käytimme akryylivärejä, mutta sormivärit olisivat ehkä olleet paremmat näin pienen lapsen kanssa. Varmuuden vuoksi.
Tavaroiden liimaaminen:
Liimasimme kaikenlaista pikkutavaraa tauluun vedellä ohennetulla erikeeperillä. Aluksi tuntui, että pitääköhän liima, mutta yön yli kuivuttuaan esineet olivat tiukasti kiinni taulussa. Pikkutavarat etsimme tauluun jo viikkoja ennen projektin aloittamista (se oli todella hauskaa poikani mielestä). Näin pääsee kätevästi eroon kaikesta ylimääräisestä krääsästä ja rikkinäisistä pikkujutuista. Liimaaminen itsestään oli myös lapseni mielestä tosi kivaa.
Tavaroiden gessoaminen:
Kun tavarat ovat jämähtäneet kiinni taulupohjaan on aika pohjustaa ne maalaamista varten. Gessoa vaan pensselillä tms. päälle ja kuivumaan.
Tavaroiden maalaus:
Sitten tavarat maalataan pohjavärin mukaan.
Mietiskely:
Viimeisenä mietiskellään onko taulu valmis vai vieläkö jatketaan tätä huippuhauskaa touhua. (vai kenties aloitetaan uusi projekti)